Επιστολές γνωστών ποιητών και πεζογράφων, ίσως και κριτικών, στον Τόλη Νικηφόρου και επιστολές του ίδιου κατά τον μισό σχεδόν αιώνα της λογοτεχνικής πορείας του ως τώρα. Ακόμη, αναγγελίες εκδηλώσεων, περιγραφές, ανέκδοτα, στιγμιότυπα, ό,τι μπορεί να ενδιαφέρει τον αναγνώστη της λογοτεχνίας κατά τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.


Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Μέσα στο πιο μαύρο σκοτάδι, μου χαρίσατε την αισιοδοξία ...


(για την ποιητική ομάδα του 2ου Λυκείου Καλαμαριάς)             

                                                                                                                       14.4.1994


Χριστίνα, Αφροδίτη, Κατερίνα, Λία, Σοφοκλή, Γιώργο και Τόλη, Αλέκο και Μάριε,

Σας παρακολουθούσα χτες το βράδυ  έ κ θ α μ β ο ς  για τη χαρά σας, για τη συγκίνησή σας, για τη συναρπαστική αδεξιότητά σας μερικές φορές, για την καταλυτική σας αθωότητα, για τη λάμψη και την ομορφιά που ακτινοβολούσατε με χίλιους τρόπους. Και έλεγα πως η ζωή ειναι ακατανίκητη, το φως ποτέ δεν χάνεται, μπορεί να κρύβεται, να περιμένει, να κυοφορείται σε υπόγειες διαδρομές, μα κάποτε όλα αρχίζουν και πάλι από την αρχή.

Κάποτε τα δικά μας όνειρα, τα δικά μας δάκρυα, η δική μας αγωνία, το δικό μας αίμα ξαναγεννιέται στο μέτωπό σας και στα χείλη σας, στην τρυφερή κι ευαίσθητη ψυχή σας. Κάποτε, εμείς που είπαμε όχι στη βρωμιά και την υποκρισία, για ένα πείσμα ισόβιο, γιατί έτσι είμαστε πλασμένοι και έτσι θα περάσουμε στην ανυπαρξία, αντικρύζουμε τη δική σας άνοιξη και νιώθουμε βέβαιοι πως τίποτα δεν πήγε χαμένο, πως πράγματα απλά, όπως η αγάπη και η ανθρώπινη αλληλεγγύη, θα είναι στ' αλήθεια
αυτονόητα αύριο.

Μέσα στο πιο μαύρο σκοτάδι, μου χαρίσατε την αισιοδοξία και σας ευγνωμονώ. Μπορώ να διακρίνω τον σπόρο που φύτεψαν κάποιοι άξιοι δάσκαλοί σας κι αυτό είναι μια ακόμη πηγή αισιοδοξίας.

Η εκδήλωσή σας ήταν θαυμάσια σκηνοθετημένη, η παρουσιάση των ποιημάτων άλλοτε επαρκής κι άλλοτε δραστικότατη, η μουσική εμπνευσμένη και πρωτότυπη, μια πραγματική έκπληξη. Υπάρχουν, βέβαια, σημεία που πρέπει να συζητηθούν, βελτιώσεις που μπορούν να ανεβάσουν την όλη παρά-σταση σ' ένα σχεδόν επαγγελματικό επίπεδο. Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες. Η ουσία βρίσκεται σ' εσάς τους ίδιους. Στη φλόγα σας και τον ενθουσιασμό σας. Στα μάτια σας που ανακαλύπτουν τον κόσμο και λαχταρούν να τον αλλάξουν.

Μπορείτε να είστε περήφανοι, με την περηφάνια εκείνη που απομακρύνει την έπαρση και φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στη δυστυχία και τον πόνο των άλλων. Μπορούν να είναι περήφανοι για σας οι γονείς σας, οι δάσκαλοι και οι φίλοι σας. Μπορώ να είμαι λιγάκι περήφανος κι εγώ. Αφού μπόρεσα να μιλήσω, με το αίμα της καρδιάς μου, σε νέους σαν κι εσάς, τι άλλο θα μπορούσα να επιθυμήσω;

   φιλώ το ψηλό σας μέτωπο
          με αγάπη
   Τόλης Νικηφόρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου